برخی افراد دلایلی برای دستکاری مداوم بینی خود دارند، اما آنها باید بدانند که این کار می تواند عوارض زیادی داشته باشد و باید از انجام این کار خودداری کنند. بینی یکی از اعضای حساس بدن می باشد که به دلیل داشتن تعداد زیادی مویرگ یکی از اعضای بسیار پر خون بدن است. اما برخی از افراد به دلایل زیادی بر روی بینی خود حساس هستند. این افراد با بروز کمترین تحریک در بینی به دستکاری بینی خود می پردازند و داخل و خارج آن را دستکاری می نمایند اما انجام این کار به طور مداوم و در موقعیت های خاص می تواند با خطراتی همراه باشد. به همین دلیل افراد باید با استفاده از هر روشی که می توانند جلو بروز این خطرات را بگیرند.
دلایل دستکاری مداوم بینی
خیلی از افراد با احساس هر گونه سوزش و خارش به دستکاری مداوم بینی خود می پردازند. برخی از افراد نیز به بهانه تمیز کردن بینی و خارج کردن ترشحات و گرد و خاک به طور مداوم آن را دستکاری می نمایند. در این میان بینی برخی از افراد به دلایل مختلف مانند آب و هوای سرد، خشک است. به همین دلیل به طور دائم انگشت خود را به داخل بینی می برند و پوست نازک آن را می خارانند. البته ایجاد جوش و دمل های چرکی نیز یکی از دیگر دلایل دستکاری بینی است. وجود موی زیاد در بینی نیز می تواند سبب دستکاری مداوم بینی شود زیرا موی زیاد سبب می گردد که افراد همیشه احساس کنند که چیزی در بینی آنها گیر کرده است. در این میان خیلی از افراد نیز بعد از عمل جراحی بینی به دستکاری این عضو از بدن خود مشغول می شوند. این افراد به دو دلیل بینی خود را دستکاری می کنند. این افراد یا از فرم جدید بینی خود ناراضی هستند و یا اینکه نمی توانند منتظر بمانند که بینی فرم مناسب خود را به دست بیاورد. با تمام این توضیحات اگر به هر دلیلی فردی مجبور به دستکاری بینی خود شود باید ابتدا دست های خود را به خوبی بشوید.
عوارض دستکاری مداوم این عضو از بدن
پوست بینی برخی از افراد بسیار نازک است. با دستکاری بینی ممکن است پوست آسیب ببیند و مویرگ های آنها پاره و دچار خونریزی شود. اگر این خونریزی ها ادامه پیدا کند، بینی دچار عفونت می شود و مشکلات بسیاری برای این عضو از بدن ایجاد می گردد. قابل ذکر است که در صورت شدت عفونت و ایجاد زخم در بینی، این احتمال وجود دارد که فرد با آسیب های مغزی نیز روبرو شود. افرادی که به طور مرتب بینی خود را دستکاری می کنند با خطر بزرگ شدن غیر طبیعی پره های بینی نیز روبرو می گردند البته افرادی که روی بینی خود عمل جراحی انجام داده اند و به طور مکرر پره های آن را دستکاری می کنند، بیشتر در معرض خطر بزرگ شدن پره های بینی هستند.
عادت به دستکاری بینی بسیار بد است. چون برخی اوقات افراد انگشتان آلوده خود را به درون بینی می برند و این کار سبب ایجاد حساسیت و یا ایجاد جوش های چرکی در بینی می گردد. انگشتان آلوده ای که وارد بینی می شوند به میکروب ها و باکتری ها اجازه می دهند که راهی برای ورود به اعضای مختلف بدن پیدا کنند. در نتیجه این کار افراد دچار بیماری های عفونی مختلف می شوند. قابل ذکر است که دستکاری جوش های بینی نیز می تواند سبب پخش عفونت در جریان خون شود. دستکاری بیش از حد بینی با ناخن در بسیاری از موارد ممکن است سبب ساییدگی تیغه داخلی بینی گردد.
دستکاری مداوم بینی توسط کودکان عوارض بسیار جدی دارد، زیرا پوست بینی آنها نازک است و فرو کردن انگشتان به داخل بینی سبب خون دماغ مکرر آنها می گردد. کودکان کمتر بهداشت را رعایت می کنند، به همین دلیل انگشتان آلوده آنها به راحتی میکروب ها را وارد بینی می کنند. در این میان افرادی که بینی خود را عمل کرده اند، باید بیش از بقیه نفرات از دستکاری بینی خود بپرهیزند. زیرا هر کاری مانند فین کردن زیاد نیز می تواند عوارض زیادی در پی داشته باشد و تیغه و فرم بینی را تغییر دهد. این افراد باید برای مدتی بعد از عمل جراحی بینی از زدن عینک نیز خودداری کنند. همچنین باید در زدن چسب روی بینی خود دقت نمایند تا بینی متحمل فشار نشود.
راه های جلوگیری از دست زدن مداوم به بینی
افرادی که به منظور تمیز کردن بینی، آن را دستکاری می کنند بهتر است از محلول های رقیق نمکی استفاده نمایند. این محلول ها بینی را در طولانی مدت تمیز نگه می دارند. البته فین کردن در حد کم نیز می تواند سبب تمیز شدن بینی و جلوگیری از دستکاری مداوم آن شود. افرادی که به دلیل خشکی بینی احساس خارش می کنند، نیز می توانند بینی خود را با پمادهای مخصوص چرب کنند. با چرب شدن بینی دیگر نیازی به فرو بردن انگشت در داخل آن نیست. افراد می توانند با استفاده از دستگاه های اصلاح موی بینی، موهای بینی خود را کم کنند و کمتر بینی خود را دستکاری نمایند.
برخی اوقات افراد بدون هیچ دلیلی در هنگام دیدن تلویزیون و یا فکر کردن به دستکاری بینی خود می پردازند. طبق تحقیقات روانشناسی بالینی این دستکاری مداوم، برای این افراد به یک عادت تبدیل شده است. به همین دلیل این افراد با کمک گرفتن از روش هایی مانند استفاده از دستکش و یا در دست گرفتن قلم می توانند مانع دستکاری بینی خود شوند. همچنین خانواده ها باید از عادت کردن کودکان به این عمل چندش آور جلوگیری کنند. خانواده ها می توانند با پرت کردن حواس کودکان و یا تذکر دادن به آنها، کودکان را از انجام این کار منع نمایند همچنین برخی از کودکان به بهانه وجود زخم، انگشت خود را به داخل بینی فرو می برند. در این مورد نیز خانواده ها می توانند تا زمان بهبود زخم با استفاده از گوش پاک کن بینی کودک را تمیز کنند. البته خانواده ها باید در گام اول کودکان را با این عضو از بدن آشنا نمایند و آنها را از عوارض دستکاری مداوم بینی مطلع کنند. امیدواریم که از خواندن این نوشته لذت برده و برایتان مفید بوده باشد. شما عزیزان می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق راه های ارتباطی موجود در وب سایت با کلینیک دکتر اعتمادی در ارتباط باشید.